Lodówka do wina

Last modified date

Comments: 0

Wpływ tempertury na wino

Temperatura na wino ma wplyw na każdym etapie jego egzystencji: od uprawy winorośli, produkcji, składowania jak ostatecznie serwowania wina.

Delikatny Merlot

Szczepem należącym do czołówki jest od wieków Merlot, czyli jeden z perfekcyjnych szczepów czerwonych winorośli. Pomimo to jego największą wadą jest szczególnie niska odporność sadzonek. Utraty na plantacjach wynikają zwykle przez wiosenne przymrozki oraz ataki pleśni, oraz zbyt spora częstotliwość opadów. Merlot wyróżnia się delikatnym, subtelnym smakiem oraz nasilonym aromatem owocowym.

Uprawa szczepu

Wino to, identycznie do Cabernet Sauvignon, z którym jest wielokrotnie zestawiane, pierwszorzędnie sprawdza się do długiego dojrzewania w dębowych baryłkach. Szczep ten istnieje tak na starym kontynencie, przeważnie we Francji, Włoszech, Rumunii oraz Słowenii, jak również poza Europą: w Argentynie, Chile, Afryce Południowej oraz Nowej Zelandii. Pinot Noir jest nowym szczepem pochodzącym z Burgundii, jaki najkorzystniej podwyższa się w chłodnym klimacie, jaki wyróżnia się średnią liczbą opadów. Podgatunek ten daje soczyste owoce o wysoce cienkiej skórce.

Trunek

Najlepsze wina szczepu Pinot Noir wywodzą się z Burgundii, gdzie skrupulatnie stosuje się ich potencjał do dojrzewania, toteż niektóre burgundy posiadają nawet kilkanaście lat. Jednak wina tego wariantu pija się zazwyczaj młode, ponieważ posiadają wtedy intensywny owocowy posmak, w przeciwieństwie do starszych, charakteryzujących się mniej słodkimi aromatami.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Post comment