Lodówka na wino

Last modified date

Temperatura właściwa dla wina

Optymalna temperatura wina jest istotna nie tylko podczas serwowania trunku.

Zachowywanie właściwej wilgotności oraz temperatury w której jest przechowywane wino ma kluczowe znaczenie jeżeli chodzi o jego trwałość.

Leżakowane w odpowiednich, kontrolowanych warunkach będzie utrzymywać walory smakowe przez wiele lat.

Piwniczka na wina

Kiedyś wina tradycyjnie były przechowywane w piwniczkach. Dzisiaj domy a przede wszystkim restauracje tylko w wyjątkowych sytuacjach faktycznie wina w takich pomieszczeniach przechowują. Pomocna jest jednak technologia. Urządzenia chłodzące sterowane elektroniczne zapewniają optymalne, ściśle kontrolowane warunki aby na przykład wina włoskie cieszyły podniebienia koneserów przed długi czas.

Czerwone wina włoskie

Wina z Włoch to nie wyłącznie międzynarodowe szczepy winogron oraz ogromne ilości trunków eksportowanych na cały świat, to także niezliczone ilości lokalnych odmian nadających winu niepowtarzalnego charakteru.

Wśród czerwonych wina na wyróżnienie zasługuje Sangiovese, czyli krew Jowisza. To jest baza wina Chianti, uprawiana na obszarze 180 tys. ha. Grona zawierają niezbyt duże liczby pigmentu, dlatego winko często ma jasną barwę.

Najlepsze atrybuty ujawnia w winie Brunello di Montalcino gwarantując mu długowieczność i pełnię smaku. Następnym wartym uwagi trunkiem jest Nebiollo. Jest to dość wymagająca odmiana dojrzewająca jesienią, gdy mgły (wł. Nebbia) snują się w winnicach. Winko to ma charakterystyczny aromat fiołków i smoły. Bez niej nie byłoby potężnych win Barolo i Barbaresco.

Barbera to kolejna warta uwagi odmiana. Wina tegoż szczepu to napitki o ciemnej, dosłownie gęstej purpurowej sukni. Znaczna kwasowość wzbudza to, iż wina świetnie znoszą upływ czasu i przysparzają świeżości winom produkowanym w najistotniej upalnych regionach Italii.

Montepulciano to wytrzymała odmiana uprawiana przede wszystkim w środkowych i południowych Włoszech. Wina tej odmiany są bardzo owocowe i świeże.

Lambrusco to winnice stosowane do wytwarzania słynnego musującego wina o jednakowej nazwie sprzedawanego w zakręcanych butelkach. Alkohol tegoż rodzaju jest wybitnie lekki i zawiera mały proc alkoholu. Bez zarzutu orzeźwia, a w bukiecie aromatu dominują fiołki.

Białe wina włoskie

  • Pinot Grigio,
  • Garganega,
  • Cortese,
  • Gavi,
  • Malvasia Bianca,
  • Soave,
  • Moscato Bianco,
  • Trebbiano - Ugni Blanc.

admin